A FÖLD NAPJÁRA emlékeztünk

Minden év április 22-én van a FÖLD NAPJA. 
A rendkívüli helyzetre való tekintettel gyerekeink is online módon hívták fel
FÖLDÜNK problémáira a figyelmet.

 

A Föld napja

A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Az ötletet John McConnell vetette fel  1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban.  A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.  Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját. Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

Legnagyobb közös kihívásunk a klímaváltozás. Nehéznek tűnhet, mert egyénenként nem állíthatjuk meg. Még ha tökéletes zöld fogyasztók is vagyunk, nem repülünk, újrahasznosított szatyrot vásárolunk vagy vegánok vagyunk, egy olyan élethelyzet csapdájába estünk, ahol lehetetlen nem hozzáadni a problémához. Az életben maradáshoz enni, dolgozni kell, télen melegnek kell lennie a lakásban, nyáron pedig hidegnek, hogy el tudjunk aludni. Ezeket a dolgokat pedig anélkül nem lehet véghez vinni, hogy ne járulnánk hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz.

A változás viszont gyorsabban megtörténhet, mint azt a legtöbben várják. A lovakat sok helyen 15 éven belül autók váltották fel. Évezredekig jól megvoltunk a műanyag nélkül, aztán néhány évtizeden belül mindenhol megjelent. A történelem során számtalanszor bebizonyítottuk, hogy kiváló feltalálók vagyunk és jól alkalmazkodunk az új technológiákhoz. Akarattal és a megfelelő szabályozásokkal nem lesz gondunk új energetikai és közlekedési infrastruktúrát építeni.

A gyermekes családok jobban figyelnek a környezetvédelemre, 65,1 százalékuk aktívan elkötelezett a környezetvédelem iránt, míg a gyermektelen felnőttek esetében ez mindössze 41,6 százalék. Az összegzés szerint a nagy többség (89,5 százalék) szerint a Földet érintő környezetvédelmi problémákat komolyan kell venni, a válaszadók 60,4 százaléka szerint pedig nagyon súlyos problémával állunk szemben. A nők 62,8 százaléka, míg a férfiak 52,5 százaléka elkötelezett a környezet védelme iránt.

Remélem a környezet változás lassabb lesz, mint előre jelezték, hogy legyen ideje az embereknek kicsiben és nagyban is változtatni a mai helyzete!

 

                                                                                                                                                                      Pintér Alexa

A Föld napja - Petrics Noémi

Németh Dzsenifer

Barta Bálint

Jánosi Gergő
A prezentációk a fenti hivatkozásokra kattintva tekinthetők meg!
 

 

Pályázatok

Csodaszarvas program
ESZA
Magyar Falu Program
Örökös ökoiskola
Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány
Határtalanul - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Örökös Boldog Iskola
OKOSAN a PÉNZZEL!